Informatie over latex matrassen


Op deze pagina leggen wij u uit waar u op moet letten bij aankoop van een latex matras.

Latex of natuurlatex matras
Veel aanbieders adverteren met 100% natuurlatex matrassen. Het is echter belangrijk te vermelden hoe deze 100% is opgebouwd. Een natuurlatex matras wordt vervaardigd uit natuurlijk latexaandeel wat wordt gewonnen uit de ‘hevea brasiliensis’ boom en synthetisch latexaandeel afkomstig uit aardolie. Interessant is dat een latex matras volgens Europese regels al een 100% natuurlatex matras genoemd mag worden, indien het bestaat uit 40% natuurlijk latexaandeel. De Zwitserse norm is strenger, deze norm stelt dat het matras uit minimaal 85% natuurlijk latexaandeel moet bestaan. Synthetisch latexaandeel wordt gebruikt om hardheid aan het matras mee te geven. Natuurlijk latex is poreuzer dan synthetisch latex en bezit om die reden betere klimaateigenschappen. Daarnaast is natuurlijk latex puntelastischer, het zorgt voor een nauwkeurigere ondersteuning. U begrijpt nu dat een hoog natuurlijk latexaandeel belangrijk is. 

Naast het adverteren met natuurlatex matrassen wordt ook geadverteerd met '100% latex matrassen'. Dit betekent dat er 100% latex en geen vulstoffen in het matras wordt gebruikt. Uiteraard belangrijk om te weten, wanneer er namelijk vulstoffen gebruikt worden is het geen natuurproduct meer. Maar ook in het geval van een '100% latex matras' is het belangrijk het natuurlijke en synthetische latexaandeel te controleren. 

De duurzaamheid en veerkracht worden voor een groot deel bepaald door het soortelijk gewicht (SG). Dit staat voor het aantal kilogram materiaal wat per kubieke meter in het matras is verwerkt (kg/m3). U begrijpt dat het belangrijk is dat er veel latex in het matras wordt gebruikt. Een latex matras moet minimaal een soortelijk gewicht van SG 60 hebben.

Dunlop en Talalay
Latex kent twee productieprocessen, de Dunlop en de Talalay methode. Het grootste verschil tussen deze productieprocessen is dat bij het Talalay productieproces de opencelligheid van HR koudschuim wordt nagebootst, waardoor dit materiaal betere klimaateigenschappen heeft. Talalay latex kan vocht sneller afvoeren en warmte beter reguleren. Indien u het snel warm heeft of overmatig transpireert kan het beter zijn te kiezen voor Talalay latex. Wanneer u het niet snel warm heeft en niet overmatig transpireert volstaat een Dunlop latex matras. De betere klimaateigenschappen zijn in een dergelijke situatie overbodig. Op het gebied van ondersteuning zijn er geen significante verschil tussen de twee productieprocessen. Talalay latex is door het productieproces zeer puntelastisch, maar wanneer er bij Dunlop matrassen gewerkt wordt met een hoog natuurlijk latexaandeel zijn de verschillen zeer gering.

Certificatie en keurmerken
Onze latex matrassen zijn 'Made in Germany', allergievrij volgens Öko-Tex certificatie, FKT medisch getest en hebben TÜV ISO 9001 certificatie. Het belangrijkste certificaat, de Euro-Latex, hebben onze matrassen uiteraard ook. Dit certificaat laat zien dat de opgegeven specificaties (o.a. natuurlijk latexaandeel en SG) ook daadwerkelijk kloppen. Iedereen kan natuurlijk beweren een latex matras met een hoog natuurlijk latexaandeel te hebben, maar dit moet altijd gecontroleerd worden. Omdat wij gebruik maken van het beste latex zijn wij in staat 10 jaar volledige garantie aan te bieden.

Voor- en nadelen van latex
Voordeel van latex is dat het een natuurproduct is, waardoor het een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft. Bacteriën en schimmels sterven volgens het Morton Thiokol 87-304 rapport in latex af. Daarnaast is latex, na traagschuim, het meest puntelastische materiaal. Het is ongelovelijk soepel, zacht en rekbaar. In tegenstelling tot HR koudschuim kleven er echter ook enkele nadelen aan latex vast. Latex kan vocht minder snel afvoeren en houdt de warmte langer vast. Bij Talalay latex is dit uiteraard niet het geval. Tot slot is latex vrij prijzig, dit komt uiteraard omdat het een natuurproduct is.

100% latex of 100% natuurlijk latexaandeel?
Let op: sommige verkopers bieden 100% natuurlijke latex matrassen aan voor zeer lage prijzen. Dit is onmogelijk. Natuurlijk latex wordt gewonnen uit de boom Hevea Brasiliensis door inkepingen in de schors te maken. Hierdoor komt het sap langzaam uit de boom gelopen. Dit sap kan slechts één keer in de acht jaar gewonnen worden. U zult begrijpen dat het winnen van natuurlijk latex een arbeidsintensief en kostbaar proces is. Het aanbieden van 100% natuurlijke latex matrassen voor zeer lage prijzen is dan ook niet mogelijk.

Sowieso is 100% natuurlijk latexaandeel niet mogelijk om te maken. Er wordt namelijk een klein percentage zwavel, zeep, zinkoxide en natrium gebruikt om te kunnen vulkaniseren en van het natuurlijke latexaandeel een vaste substantie (schuim) te maken. Na productie wordt het latex meermaal intensief uitgewassen. Het eindproduct bevat vervolgens zo'n 98% natuurlijk latexaandeel (zowel bij Talalay als bij Dunlop latex). Als een zogenoemd 100% natuurlatex matras écht gemaakt is met uitsluitend natuurlijk latexaandeel (dus zonder synthetisch latexaandeel) moet het ECO-Institut, GOLS of QUL certificatie hebben. Deze certificatie wordt enkel uitgereikt aan producten waarbij enkel natuurlijk latexaandeel is gebruikt. Onze Ergo-Natura en Talalay matrassen hebben ECO-Institut certificatie, want er komt tijdens productieproces geen synthetisch latexaandeel aan te pas.

Uitleg over het Dunlop en Talalay productieproces
Latex kent twee productieprocessen: de Dunlop methode en de Talalay methode. Latex matrassen worden vervaardigd in een aluminium mal. Deze mal is van boven en onderen voorzien van stiften. Dit zijn pennen die ervoor zorgen dat het schuim van binnenuit verwarmt kan worden door middel van hete lucht. Dit is het vulkanisatieproces dat ontwikkeld is door John Boyd Dunlop in 1893. Door gebruik te maken van verschillende dikte, lengte en hoeveelheid van de stiften in de mal, ontstaat er verschil in dichtheid van het materiaal. Hierdoor kunnen wij verschillende zones (7-zone) in het materiaal aanbrengen. Hoe dikker de stiften hoe minder latexschuim nodig is voor het vullen van de mal. Hier zal dus een relatief zachter gedeelte ontstaan waar bijvoorbeeld de schouder of de heup dieper in kan wegzakken. Het latex melk wordt tot een schuim geslagen, net als bij het maken van slagroom. De mal wordt vervolgens door middel van een grote spuit voor een gedeelte met dit latexschuim gevuld.

Vanaf nu is er verschil in productie proces tussen Dunlop latex en Talalay latex. Bij Talalay latex wordt de mal eerst nog vacuüm getrokken waardoor het latexschuim zich perfect egaal verdeeld over de mal. Hierna wordt het latexschuim, door middel van stikstof bevroren naar een temperatuur van -40°C. Hierdoor knapt de gesloten celstructuur kapot. Dit heeft tot voordeel dat het latexschuim over een open celstructuur beschikt wat weer ten goede komt aan de ventilatie van het matras. Bij Dunlop latex gebeurt dit bevriezen niet. Dit is het wezenlijke verschil tussen de twee soorten latex. 

Bij Dunlop latex wordt het latexschuim in één keer tot een temperatuur van 115°C gebracht, terwijl dit bij Talalay latex gebeurt in 2 fases. Doordat het eerst bevroren is kan het niet in één keer naar de gewenste temperatuur gebracht worden. Het materiaal zou dan aan de buitenkant verbranden. Talalay latex wordt daarom eerst verwarmd tot 60°C en daarna tot zelfs 138°C. Tijdens dit verwarmen rijst het latexschuim tot de gewenste hoogte van de mal. De verdere stappen zijn voor beide latex vormen weer hetzelfde. Het schuim wordt uit de mal gehaald en grondig gewassen en gedroogd.

Het grote verschil tussen de Dunlop en Talalay latex matrassen is de opencelligheid van het matras. Talalay is vanwege het speciale productieproces meer opencellig, waardoor het de betere klimaateigenschappen heeft. 

Geschiedenis
Charles Goodyear experimenteerde in 1839 met natuurlijk latexaandeel, het melksap uit de rubberboom. Hij had een potje met latex op de kachel staan, waar hij zwavelpoeder aan toevoegde. Hij verliet de kamer en zag bij terugkomst tot zijn verbazing een nieuw materiaal. Hiermee ontdekte hij de vulkanisatie van rubber. De vulkanisatie van rubber geeft het materiaal nog betere eigenschappen, namelijk de ongekende elasticiteit. Op het moment van vulkaniseren is rubber niet meer een kleverig materiaal en is het scheurvast doordat tussen de polymeerketens dwarsverbindingen worden gevormd door zwavelatomen. Latex werd pas in matrassen gebruikt toen John Boyd Dunlop in 1926 het productieproces verbeterde en latex kussens aan voornamelijk Britse royalty verkocht. Toen er in de Tweede Wereloorlog een grote behoefte aan rubber voor legermaterialen was kwam de ontwikkeling van synthetisch rubber in een stroomversnelling. Natuurlijk latex werd gecombineerd met synthetisch latex, waardoor latex matrassen voor het grote publiek beschikbaar werden.

Uitstekende puntelasticiteit van latex

rm_latex_bild1

Wij bereiken de juiste uitlijning van de wervelkolom door in latex matrassen met een hoog soortelijk gewicht, hoog natuurlijk latexaandeel en de voor u juiste hardheid te werken.



Vochtverwerking en warmteregulatie

rm_latex_bild2

Kwalitatief goede latex matrassen zijn in staat vocht snel af te voeren en warmte goed te reguleren.




rm_latex_bild3

Natuur latex matras -
Foto: Ravensberger Matrassen

Nog enkele belangrijke punten

  • Latex matrassen zijn uitermate geschikt voor mensen met een allergieën. Latex is van nature antibacterieel, schimmel- en huisstofmijtwerend. Mensen met allergieën slapen dus het beste op een latexmatras met een hoog natuurlijk latexaandeel.

  • Latex houdt warmte langer vast dan bijvoorbeeld HR koudschuim. Om deze reden raden wij in combinatie met een latex matras een goed verende lattenbodem aan. Een open bedbodem kan de mindere klimaateigenschappen van latex namelijk compenseren door voldoende ventilatie aan de onderzijde van het matras.

  • Een hoog natuurlijk latexaandeel in het latex matras zorgt voor een goede temperatuur (niet te warm en niet te koud). Natuurlijk latexaandeel is namelijk poreuser dan synthetisch latexaandeel. Talalay latex is door het gepatenteerde procutieproces nog beter in staat vocht snel af te voeren en warmte te reguleren.

  • Sommige verkopers van latex matrassen beweren dat de gaten in het matras ventilatiekanalen zijn. Deze gaten zijn echter aanwezig om bepaalde zones in het matras harder of zachter uit te voeren, de 7-zone indeling. Deze gaten lopen niet compleet door in het matras, maar lopen tot halverwege het matras door. Hierdoor kunnen deze gaten natuurlijk niet voor ventilatie zorgen.

  • Wat wel voor ventilatie zorgt in onze latex matrassen zijn de slimme ventilatiekanalen in de zijkant van het matras. Dit zorgt voor een snellere afvoer van vocht en betere warmteregulatie.

  • Latex is een natuurproduct. Latex matrassen zijn gemaakt van een mengsel tussen natuurlijk latex en synthetisch latex. De door Ravensberger aangeboden latex matrassen bevatten absoluut geen andere vulstoffen. Het Euro-Latex certificaat onderbouwd dit.

Ravensberger latex matrassen:

  • Öko-Tex 100
  • Natuur
  • Ergo-Natura®
  • Talalay®


rm_latex_bild5

100% natuurlijke herkomst volgens Euro-Latex -
Foto: Ravensberger Matrassen



tip

Kwalitatief goede latex matrassen zijn op verschillende bedbodems te gebruiken. In onze ogen maakt een goed verende lattenbodem met zones de beste combinatie met matrassen. U moet het eigenlijk zo zien: om de wervelkolom juist uit te lijnen zou u op een goed verende lattenbodem met zones zonder matras kunnen gaan liggen. Op een lattenbodem kunt u uiteraard niet slapen, omdat de druk op het lichaam te hoog is. Derhalve dient een materiaal gebruikt te worden om de druk op het lichaam weg te nemen. Als een matras te dik of te hard is verliest de lattenbodem zijn ondersteunende functie. Een matras met een dikte tussen de 17 en 21 cm maakt de beste combinatie met een goed verende lattenbodem. Verder zorgt een goede lattenbodem dat de levensduur van een matras gewaarborgd blijft. Om te lezen aan welke eisen een goed verende lattenbodem moet voldoen klikt u hier.

Alle teksten op deze website zijn eigendom van Tim Okkerman. Deze mogen niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.