Informatie over traagschuim matrassen
Op deze pagina leggen wij u uit waar u op moet letten bij aankoop van een traagschuim matras.
Lichaamswarmte
Traagschuim is thermo-elastisch. Dit betekent dat traagschuim reageert op lichaamswarmte en hierdoor zachter wordt. Hierbij vloeit het materiaal als het ware onder het lichaam vandaan. Door het wegvloeien van het traagschuim zinkt het lichaam enigszins weg in het matras. Hierdoor kan de wervelkolom juist worden uitgelijnd. In combinatie met het grotere raakvlak en de uiterst lage veerkracht (later meer hierover) zorgt dit ervoor dat de druk op het lichaam uiterst laag is. Het drukverlagende effect is ook de reden dat traagschuim veel in ziekenhuizen wordt gebruikt.
Soortelijk gewicht
Bij traagschuim zijn een aantal begrippen belangrijk. Ten eerste is het belangrijk te kijken naar het soortelijk gewicht (SG). Dit staat voor het aantal kilogram materiaal wat per kubieke meter in het matras wordt verwerkt. Hoe hoger dit getal (bijvoorbeeld SG 80), des te beter is de puntelasticiteit, veerkracht en duurzaamheid. Traagschuim is door de speciale thermo-elastische werking al zeer puntelastisch, waardoor het gebruik vanaf SG 50 prima is.
Dragende kern
Ten tweede is het belangrijk te kijken naar de dragende kern. Bij traagschuim matrassen wordt altijd gewerkt met een dragende kern. Wanneer het matras alleen uit traagschuim bestaat zink je tot op de bodem van het matras weg, wat natuurlijk niet de bedoeling is. De dragende kern kan bestaan uit HR koudschuim of veren. Wij gebruiken in onze traagschuim matrassen HR koudschuim. Voor de duurzaamheid is het verstandig te werken met een soortelijk gewicht van minimaal SG 50 voor het HR koudschuim.
Dikte van de traagschuimlaag
Ten derde moet u de dikte van de traagschuimlaag bekijken. Hierbij speelt de situatie en voorkeur een belangrijke rol. Wanneer er sprake is van specifieke lichaamsklachten, zoals fibromyalgie, artrose of versleten tussenwervelschijven kan het verstandig zijn te werken met een dikkere traagschuimlaag. Wanneer u echter een steviger matras prefereert is het verstandig te werken met een iets dunnere traagschuimlaag, omdat u anders te ver in het matras wegzinkt.
Productieproces
Ten vierde is het belangrijk te kijken naar het productieproces. Traagschuim kan gegoten of geschuimd geproduceerd worden. Geschuimd traagschuim is duurder om te produceren, maar heeft betere klimaat- en duurzaamheidseigenschappen. Geschuimd traagschuim kan de vocht sneller afvoeren, warmte redelijk goed reguleren en heeft een uitstekende levensduur. Geschuimd traagschuim voelt aan als een spons, terwijl gegoten traagschuim meer aanvoelt als rubber.
Certificatie
Tot slot is het voor de klimaateigenschappen bepalend tijdens het productieproces de juiste productieprocessen en alleen de beste grondstoffen te gebruiken. Onze traagschuim matrassen zijn 'Made in Germany', geproduceerd volgens CertiPur certificatie, allergievrij volgens Öko-Tex certificatie, FKT medisch getest, getest op schadelijke stoffen volgens LGA certificatie en hebben TÜV ISO 9001 certificatie.
Voor- en nadelen
Het grote voordeel van traagschuim is de ongeëvenaarde puntelasticiteit, en dus nauwkeurige ondersteuning. In tegenstelling tot HR koudschuim kleven er echter ook enkele nadelen aan traagschuim vast. Zo voelt traagschuim wat warmer aan, omdat het op basis van lichaamswarmte werkt. Wanneer u het snel warm heeft in bed kan dit vervelend zijn. Daarnaast voelt traagschuim bij het eerste contact steviger aan dan bijvoorbeeld HR koudschuim en latex. Traagschuim heeft lichaamswarmte nodig om zachter te worden. Wanneer u één of twee minuten op het matras ligt zult u voelen dat het materiaal zijn werk gaat doen en het matras aanzienlijk zachter wordt. In de winter kan dit iets langer duren. Indien u een materiaal zoekt dat zich bij het eerste contact naar de lichaamscontouren vormt kunt u beter kiezen voor HR koudschuim of latex. Als u nog niet bekend bent met traagschuim is het verstandig op de meubelboulevard een traagschuim matras uit te proberen, zodat u 'feeling' heeft met het materiaal.

Duo-Visco traagschuim matras - Foto: Ravensberger Matrassen

Traagschuim effect - Foto: Ravensberger Matrassen

- Traagschuim is bekend onder verschillende namen, zoals Nasa schuim, Tempur schuim, visco-elastisch schuim, memory foam, slow foam of draagschuim. Ravensberger Matrassen gebruikt de term traagschuim.
- Sommige bedrijven zijn van mening dat een hoger soortelijk gewicht ten koste zou gaan van de klimaateigenschappen. De klimaateigenschappen van traagschuim komen voor het overgrote deel tot stand door de inrichting van het productieproces, de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en de vermenging hiervan. Het soortelijk gewicht heeft een minescule invloed op de klimaateigenschappen. Een gemiddeld traagschuimblok bestaat voor 97.7% uit lucht (cellen) en maar 2.3% wordt ingenomen door het polyurethaan zelf (celwanden). U begrijpt dat het soortelijk gewicht weinig invloed op de klimaateigenschappen kan hebben. De 'recepten' voor het maken van traagschuim zijn heel belangrijk en meestal fabrieksgeheim. De minste afwijking of vergetelheid kan ervoor zorgen dat alle kwaliteit van het schuim verloren gaat. Alle grondstoffen zijn noodzakelijk om een kwalitatief en goed schuim te verkrijgen. Wij werken met het beste Eurofoam traagschuim, waardoor wij de goede klimaateigenschappen kunnen garanderen. Indien het werken met een lager soortelijk gewicht beter zou zijn zouden wij dit uiteraard ook doen. Dit kost namelijk minder materiaal en is derhalve goedkoper.
- Traagschuim is in de jaren 70 ontwikkeld door het ruimtevaartprogramma van de Nasa. Tempur heeft in 1996 licentie op traagschuim gekregen en het materiaal verder ontwikkelt voor de consumentenmarkt. De goede puntelasticiteit en de thermo-elastische werking, alsmede de opencellige en ademende celstructuur, heeft Tempur doorontwikkeld voor gebruik in matrassen. De meest bekende eigenschap van traagschuim is de drukverlagende werking. Deze werking was oorspronkelijk door Nasa ontwikkelt om de astronauten tijdens de lancering te ontlasten.
- Door de nauwkeurige ondersteuning en drukverlagende eigenschappen hebben traagschuim matrassen de voorkeur in zieken- en verzorgingshuizen, vanwege de anti-decubitus (doorligwonden) werking.
- Traagschuim matrassen zijn minder of niet geschikt voor buikslapers. Bij het slapen op de buik zal de lendenwervel onder druk komen te staan. Hierdoor moeten de omliggende spieren zich gedurende de nacht inspannen. Wakker worden met een vermoeid gevoel of zelfs rugpijn is het gevolg. Indien u op de buik slaapt en absoluut een traagschuim matras wenst is het verstandig met een een traagschuimlaag van 4 cm of minder te werken.
- De snelheid waarmee het traagschuim terugkeert in originele positie als er geen druk meer op wordt uitgeoefend is door de producent instelbaar. Wij werken in onze matrassen met een iets hogere veerkracht, omdat wij ervan overtuigd zijn dat het omdraaien niet onnodig moeilijk moet worden gemaakt. Door de instelling van ons traagschuim en de combinatie met de dragende HR koudschuimkern zorgen onze traagschuim matrassen voor de juiste uitlijning van de wervelkolom, het zo laag mogelijk houden van de druk op het lichaam waarbij u toch de mogelijkheid heeft om makkelijk van slaaphouding te veranderen.

Celstructuur - Foto: Shell-laboratorium, Amsterdam

Noppen-Visco traagschuim matras - Foto: Ravensberger Matratzen
Productinformatie Ravensberger® Matrassen:
- Pro-Visco
- Duo-Visco
- Noppen-Visco
- Ergo-Therm® 23
- Topdekmatras van traagschuim

Ravensberger Matrassen hoofdkantoor Espelkamp, Duitsland
Foto: Ritchy Stock

Traagschuim matrassen zijn op verschillende bedbodems te gebruiken. In onze ogen maakt een goed verende lattenbodem met zones de beste combinatie met matrassen. U moet het eigenlijk zo zien: om de wervelkolom juist uit te lijnen zou u op een goed verende lattenbodem met zones zonder matras kunnen gaan liggen. Op een lattenbodem kunt u uiteraard niet slapen, omdat de druk op het lichaam te hoog is. Derhalve dient een materiaal gebruikt te worden om de druk op het lichaam weg te nemen. Als een matras te dik of te hard is verliest de lattenbodem zijn ondersteunende functie. Een matras met een dikte tussen de 17 en 21 cm maakt de beste combinatie met een goed verende lattenbodem. Verder zorgt een goede lattenbodem dat de levensduur van een matras gewaarborgd blijft. Om te lezen aan welke eisen een goed verende lattenbodem moet voldoen klikt u hier.
Alle teksten op deze website zijn eigendom van Tim Okkerman. Deze mogen niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.