Informatie over lattenbodems en schotelbodems
Het is van zeer groot belang dat het matras en bedbodem op elkaar zijn afgestemd. De markt is namelijk opgebouwd uit twee delen, beide delen kunnen prima werken:
1. Een goed verende lattenbodem of schotelbodem welk tegendruk biedt. De lattenbodem kan per zone een bepaalde tegendruk bieden, waardoor de wervelkolom in feite al juist wordt uitgelijnd. Vervolgens is er een matras nodig om de druk op het lichaam weg te nemen. Een schuim of latex matras tot een dikte van 21 centimeter in de juiste hardheid maakt hierbij de juiste combinatie.
2. Een bedbodem zonder of met weinig tegendruk, zoals een spiraalbodem, vlavrobodem, massief houten latten, een eenvoudige lattenbodem en vele type boxsprings. Hierop worden vaak dikkere pocketveer/koudschuim matrassen gebruikt, waar nog een afdeklaag of topdekmatras op wordt gebruikt. Deze combinaties mogen dikker zijn, omdat de gehele ondersteuning uit het matras moet voortvloeien en de dragende kern (veelal pocketveer/binnenveer/HR koudschuim) de tegendruk moet bieden.

DuoMed in vlakke en verstelbare uitvoering
Foto: Ravensberger Matrassen

Om de wervelkolom juist uit te lijnen zou u op een goed verende lattenbodem met zones zonder matras kunnen gaan liggen. Op een lattenbodem kunt u uiteraard niet slapen, omdat de druk op het lichaam te hoog is. Derhalve dient een materiaal gebruikt te worden om de druk op het lichaam weg te nemen. Als een matras te dik of te hard is verliest de lattenbodem zijn ondersteunende functie. Een matras met een dikte tussen de 17 en 21 cm maakt de beste combinatie met een goed verende lattenbodem.
Lattenbodem / schotelbodem waarborgt de levensduur van het matras
Naast het bieden van de juiste ondersteuning zorgt een goed verende lattenbodem de levensduur van het matras te waarborgen. U kunt een bedbodem vergelijken met een schokdemper van een auto. Zonder schokdemper kunnen de kuilen in de weg niet worden opgevangen, waardoor de banden kapot gaan. Een stugge bedbodem kan geen lichaamsbewegingen opvangen, waardoor het matras sneller in levensduur afneemt. Veel gevallen van kuilvorming ontstaan door toedoen van een slechte bedbodem.
Waaraan voldoet een goede lattenbodem?
U kunt uw huidige lattenbodem of een nieuw aan te schaffen lattenbodem controleren aan de hand van onderstaande punten:
- De lattenbodem bestaat uit een massief beukenhouten of metalen frame
- Op het frame zijn rubberen/siliconen kappen / ophangsysteem gemonteerd
- De latten zijn bevestigd in de rubberen kappen (en niet direct op het frame gemonteerd)
- De latten zweven door behulp van de rubberen kappen boven het frame
- De latten zijn gemaakt van beukenhout (geen berkenhout)
- De latten zijn smal, maximaal 5 centimeter breed
- De onderlinge lattenafstand (ruimte tussen de latten) is maximaal 4 centimeter
- De latten zijn meerlaags gelamineerd (geen massieve latten)
- De latten staan enigszins bol, zodat deze bij het inveren tegendruk bieden
- Liefst heeft de lattenbodem een zone-indeling
- Liefst heeft de lattenbodem schuifjes, waarmee de hardheid in bepaalde zones ingesteld kan worden
Als aan al deze eisen wordt voldaan zorgt dit dat een matras goed ondersteund wordt, niet kan wegzinken tussen de latten onderling en de juiste tegendruk per zone wordt geboden. In principe zal de wervelkolom al juist worden uitgelijnd, vervolgens kan een matras de druk op het lichaam wegnemen. Tevens wordt de levensduur van het matras behouden.
Een zeer belangrijk punt bij het gebruik van twee lattenbodems naast elkaar is dat de latten moeten doorlopen over de dwarsbalken, zodat het gehele oppervlakte van het matras wordt ondersteund. Hierbij moeten de latten niet zijn bevestigd op het frame, maar zijn gemonteerd in een rubberen / siliconen ophangsysteem. Wanneer twee lattenbodems naast elkaar worden gebruikt lopen de latten mooi in elkaar over en geniet u ook in het midden van het bed van een veerweg, hierdoor is een voeg tussen twee matrassen nauwelijks waarneembaar. Kuilvorming in het midden van een tweepersoons matras ontstaat veelal als het midden tussen twee bedbodems niet kan veren.
Voordeel van schotelbodems
Schotelbodems bieden ook de bovenstaande voordelen. Daarnaast kunnen schotelelementen driedimensionaal bewegen, waardoor de schotels zich nauwkeuriger en onafhankelijk van elkaar naar het lichaam kunnen vormen. In combinatie met zachtere matrassen of latex matrassen hebben schotelelementen de meeste meerwaarde. Daarnaast kunnen schotelelementen een voordeel bieden indien er sprake is van bredere schouders of schouderklachten. De schotelelementen hebben namelijk meer veerweg, waardoor er meer ruimte is voor de schouders om weg te zinken in het matras.
Keurmerken en certificatie
Al onze lattenbodems hebben TÜV / GS certificatie. Dit certificaat is de Duitse versie van het Europese CE keurmerk. Het GS keurmerk wordt echter alleen toegekend aan producten die zijn onderworpen aan een uitgebreide veiligheidsbeoordeling (niet alleen beperkt tot bepaalde aspecten), welk is uitgevoerd door een onafhankelijk instituut (zoals TÜV).
Sinds februari 2013 hebben wij het 'LGA Qualitätszertifikat' behaald op onze MediMed, DuoMed en MediTec lattenbodem. Naast het testen van veiligheid- en gezondheidsaspecten wordt de kwaliteit en duurzaamheid van de lattenbodems getest door 10.000 keer een belasting van 100 kilogram op drie plaatsen op de lattenbodem te drukken. De LGA heeft de MediMed, DuoMed en MediTec beukenhouten lattenbodem en schotelbodem met de hoogste kwaliteit beoordeeld.
Al onze lattenbodems hebben 'der Blaue Engel' certificatie. Dit Duitse certificaat bevestigd dat er geen schadelijke stoffen in de lattenbodem zijn verwerkt en zo veel mogelijk hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt. Kort gezegd staat 'der Blaue Engel' garant voor duurzame productie.
Combinatie met spiraalbodems, boxsprings, vlavrobodems of stugge lattenbodems
Onze matrassen zijn helaas niet in te zetten op een spiraalbodem, vlavrobodem, boxspring of massief houten latten. Er hoeft absoluut niets mis te zijn met deze bedbodems, echter vragen deze bedbodems om een andere combinatie. Zoals gezegd hebben onze matrassen een bepaalde tegendruk vanuit de bedbodem nodig. Wanneer deze tegendruk ontbreekt zinken de heupen vaak te ver in het matras weg, waardoor de onderrug onder druk komt te staan. Tevens neemt de levensduur van het matras daardoor sneller af.
Als u één van bovenstaande bodems gebruikt is het zaak eerst te beslissen welke combinatie u wilt gaan maken. Als u blijft werken met de huidige bedbodem (en nogmaals, dat kan een prima product zijn) gebied de eerlijkheid ons te zeggen dat u het beste met een dikker pocketveer/binnenveer of eventueel HR koudschuim matras kan werken. Nederlandse collega-concurrenten produceren ook dikkere matrassen welk op dergelijke bedbodems gebruikt kunnen worden.

Veel, smalle en licht gebogen latten in verschillende zones zijn minimaal vereist
Foto: Ravensberger Matrassen

Over de dwarsbalk doorlopende latten voor volledige ondersteuning van het matras
Foto: Ravensberger Matrassen

De zones in een matras en lattenbodem
- Een zogenaamde middengordel gebruiken wij bij de lattenbodems van 120 cm en breder om de duurzaamheid te waarborgen. Een middengordel wordt liefst niet ingezet, omdat dit de onafhankelijke werking van de latten enigszins teniet doet. Onze 80, 90 en 100 cm lattenbodems hebben om deze reden geen middengordel. Hierdoor kunnen deze lattenbodems nauwkeuriger ondersteunen. Veel verkopers gebruiken ook bij 80, 90 en 100 cm lattenbodems een dergelijke middengordel, dit is echter alleen nodig als men bang is dat de latten niet duurzaam genoeg zijn voor onafhankelijke werking.
- Verstelbare lattenbodems hebben normaal gesproken een verstelbaar hoofd- en voeteneind. Onze MediMed en DuoMed verstelbare lattenbodems hebben een zitfunctie. Dit betekent dat de lattenbodem driedelig verstelbaar is, zodat de een zitpositie kan worden aangenomen. Het hoofd- en ruggedeelte kunnen versteld worden, alsmede het voeteneind.
- Elektrische lattenbodems bieden een hoog gebruiksgemak. Belangrijk bij een elektrische lattenbodem is een spanningsvrije schakelaar. De elektrische lattenbodems van Ravensberger Matrassen zijn standaard uitgerust met een spanningsvrije schakelaar die 230 volt omvormt naar 15 volt. Wanneer de elektische lattenbodem niet gebruikt wordt, zal er in ruststand geen significante spanning zijn. Dit zorgt dat er geen magnetische veld kan worden opgebouwd. Onze elektrische lattenbodems zijn geschikt voor mensen met pacemakers.
- Onze elektrische lattenbodems hebben een geïntegreerde 9 volt accu als noodstroomvoorziening. Deze noodstroomvoorziening zorgt ervoor dat de lattenbodem, in het geval van bijvoorbeeld een stroomstoring, altijd nog omlaag kan worden bediend.
- De synchronisatie van twee naast elkaar liggende lattenbodems behoort bij ons tot de mogelijkheden door middel van een synchronisatiekabel.

Hoofd- en rugdeel zijn apart verstelbaar tot in volledige zitpositie
Foto: Ravensberger Matrassen

Elektrische DuoMed de Luxe lattenbodem
Foto: Ravensberger Matrassen
Productinformatie Ravensberger® lattenbodems:
- Onze VitaMed lattenbodem heeft 28 latten en is door de Stiftung Warentest (Duitse Consumentenbond) met 'goed' beoordeeld. De lattenbodem is verkrijgbaar in vaste en verstelbare uitvoering en heeft een geringe bouwhoogte van 5,0 cm. Deze lattenbodem heeft berkenhouten latten en hebben wij in ons assortiment opgenomen vanwege de geringe bouwhoogte. Indien uw bed voldoende insteekdiepte heeft is onze MediTop of MediMed lattenbodem sterk aan te raden.
- Onze MediTop lattenbodem heeft 30 latten, de MediMed heeft liefst 44 latten. De frames en latten zijn geheel van beukenhout gemaakt en hebben vijf (MediTop) of zeven (MediMed) zones. Beide lattenbodems voldoen aan alle voorwaarden voor een goede lattenbodem.
- Onze DuoMed lattenbodem bestaat uit latten en schotelelementen. De schotelelementen zijn geplaatst in de belangrijkste zones, namelijk de schouder- en bekkenzone. De schotelelementen kunnen driedimensionaal bewegen en zorgen daarmee voor een zeer nauwkeurige ondersteuning.
- Onze MediTec schotelbodem heeft 60 schotelelementen en een 5-zone indeling. De bouwhoogte is 11,0 cm, controleer vooraf of uw bed voldoende insteekdiepte heeft om deze schotelbodem te plaatsen.
- Onze Medi XXL lattenbodem is zeer robuust. De lattenbodem is speciaal gemaakt voor een belasting tot 220 kilogram. Om dit te bereiken worden extra sterke beukenhouten latten gemonteerd. Voor personen onder de 100 kilogram is het niet verstandig met deze lattenbodem te werken, omdat deze in dit geval te stug zal zijn.
- Al onze lattenbodems, met uitzondering van de Medi XXL, zijn tot een breedte van 100 cm geschikt voor een lichaamsgewicht tot 130 kilogram. De lattenbodems met een breedte van 120 cm en 140 cm hebben een maximale gewichtsbelasting tot 220 kilogram.

Ravensberger Matrassen hoofdkantoor Espelkamp, Duitsland
Foto: Ritchy Stock

De insteekdiepte is de afstand tussen de rustbalk (waar de lattenbodem op komt te liggen) en de bovenkant van de bedrand. De insteekdiepte moet minimaal gelijk zijn aan de hoogte van de lattenbodem plus 5 cm, zodat het matras mooi in de bedkast kan wegzinken.
Wij verkopen lattenbodems tot een breedte van maximaal 140 cm. Bredere lattenbodems verkopen wij uit functionele en technische overwegingen niet omdat, in onze ogen, de overspanning te groot wordt. De optimale orthopedische werking van de lattenbodem ligt in het midden. In het geval dat een bed een lattenbodem van 180 cm heeft, zullen de gebruikers geen goede ondersteuning van de lattenbodem genieten.
Bedden van 160 cm of 180 cm kunnen twee lattenbodems naast elkaar gebruiken. U dient in dit geval te kiezen voor een lattenbodem met latten die doorlopen over de dwarsbalken en in een siliconen ophangsysteem zitten. Bij het gebruik van twee lattenbodems naast elkaar zult u ook in het midden van het bed een ruime veerweg genieten. Hierdoor kan kuilvorming in het midden van het bed ook niet voorkomen.