Kuilvorming in matrassen

Onlangs ontvingen we een negatieve feedback. Een klant had te maken met kuilvorming. Een mooi moment om hier een blog post aan te wijden.

Hoe ontstaat kuilvormig? Voornamelijk door het comprimeren van een materiaal. In principe is het voorkomen van kuilvorming heel makkelijk, namelijk werken met een knoerthard matras. Dat slaapt natuurlijk niet zo lekker.

Om kuilvorming te voorkomen zijn de twee belangrijke voorwaarden:
1. We dienen te werken met veel materiaal.
2. We dienen een juiste combinatie te maken.

Veel materiaal
Veel materiaal wil bij schuim en latex zeggen een hoog soortelijk gewicht (densiteit) gebruiken. Het aantal kilogram materiaal per kubieke meter. Bij schuim en latex wordt dit aangeduid met SG. Hoe meer materiaal, des te meer cellen, waardoor het schuim elastischer en duurzamer is. Een goede elasticiteit en juiste hardheid gebruiken, dan zijn we er voor 70%.

In de consumentenmarkt wordt HR koudschuim tussen de circa SG 25 en 70 geproduceerd, traagschuim tussen de circa 40 en 90 en latex tussen de circa 50 en 90. Als u ons assortiment bekijkt zien we dat de meeste schuimen en latex matrassen die we aanbieden een hoog tot zeer hoog soortelijk gewicht hebben. Ons Ergo-MED 70 HR koudschuim matras, waarvan het schuim bijvoorbeeld door Kabelwerken Eupen GmbH wordt geproduceerd, heeft het hoogst haalbare soortelijk gewicht.

Ons meest verkochte matras is de Struktura-MED 60. Dit matras heeft een SG 60, waardoor we hiermee dus aan de bovenkant van de bandbreedte qua soortelijk gewicht vallen. Dit maakt dat het schuim heel elastisch en duurzaam is.

Combinatie
Het maken van de juiste combinatie is misschien wel net zo belangrijk als het werken met veel materiaal. Per matras / materiaal is het verschillend wat de juiste combinatie is. Zo kunnen de meeste pocketvering matrassen op iedere bedbodem worden ingezet. Dat komt omdat de veren zich tegen een vlakke ondergrond afzetten. Spiraalbodem, boxspring, lattenbodem of houten planken, het kan allemaal.

Als we echter kijken naar onze HR koudschuim matrassen zien we dat deze uit één laag zeer elastisch en niet te dik schuim bestaan. Als we bijvoorbeeld de Struktura-MED 60 op een spiraalbodem of vele type boxsprings leggen gaat dit niet werken (niets ten nadele van de spiraalbodem / boxspring). Het zwaartepunt zal altijd verder willen wegzinken in één laag schuim. Als dit niet gecorrigeerd wordt maakt dit dat de taille/onderrug niet goed wordt aangevuld. Daarnaast zal het matras veel sterker comprimeren, waardoor de levensduur veel sneller afneemt.

Onze HR koudschuim matrassen kunnen eigenlijk alleen gecombineerd worden met een goede lattenbodem of schotelbodem. Een lattenbodem kan door de bolstaande latten in siliconen kappen per zone een bepaalde tegendruk per zone bieden. Dit moet de verhoudingen al juist leggen. Als we zonder matras op de bodem gaan liggen zullen we moeten constateren dat de schouders en heupen al kunnen wegzinken, waardoor de taille/onderrug wordt aangevuld. De latten in de  siliconen kappen kunnen ook kantelen, waardoor het makkelijker naar het lichaam vormt. Hierop dient vervolgens alleen nog een heel elastisch (hoog soortelijk gewicht) en niet te dik matras uit één laag schuim of latex gebruikt te worden om de druk op het lichaam weg te nemen.

De lattenbodems zijn ook van grote invloed op het bewaken van de levensduur van het matras. Doordat de latten kunnen veren zal bij hoge puntbelasting (zitten en omdraaien) het matras minder sterk comprimeren. Doordat de latten daarnaast ook kunnen kantelen vormt het makkelijker met het schuim mee, waardoor het minder comprimeert.

Nederland is een echt boxspring land. De mening is vaak dat een lattenbodem snel kapot gaat. Misschien was dat vroeger zo (al worden er tegenwoordig in Nederland nog steeds kwalitatief dramatische lattenbodems verkocht). Als we deze opmerking in de showroom krijgen demonstreren we vaak even door over de lattenbodem heen te lopen hoe sterk deze zijn.  

Van de latex matrassen zien we overigens uit de statistieken met het proefslapen dat deze wel inzetbaar zijn op de spiraalbodem. In dat geval raden we wel de dikkere latex matrassen aan. Maar onze voorkeur gaat bij de latex matrassen ook naar de lattenbodems en schotelbodems uit, omdat we weten dat de verhoudingen dan beter komen te liggen (al hoeft dat overigens niet altijd zo te zijn, geen lichaam is immers hetzelfde).

Tegenwoordig zien we op de markt ook veel ‘one-size-fits-all’ matrassen. Deze zijn vaak opgebouwd uit een stevige laag koudschuim en een zachtere laag van traagschuim en / of gel. Wegens deze opbouw en dikte komt de bedbodem dan ook nauwelijks om de hoek kijken, waardoor het matras op iedere bodem ingezet kan worden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor ons Ergo-Therm 23 matras. Al werken we daarin met een veel hoger soortelijk gewicht dan de ‘one-size-fits-all’ matrassen, zoals Emma.

In geval van spiraalbodems, boxsprings of massieve planken raden we vaak onze pocketvering matrassen aan of een combinatie van een stevig HR koudschuim matras + topdekmatras. De combinatie van een stevige dragende kern + zachtere bovenlaag maakt dat het op vrijwel iedere bodem inzetbaar is.

Conclusie
Zorg dragen voor een juiste combinatie is dus belangrijk. Daarbij zien we het liefste onze matrassen met een hoog soortelijk gewicht verkocht worden. Toch een probleem met het matras? Trek dan even aan de bel, zodat we u verder kunnen helpen.

Het aanvragen van garantie is overigens niet heel lastig. Als u de tijk (matrashoes) open ritst en open slaat kunt u een lat / plank over de kern heen leggen. Als u vanaf zijaanzicht naar het matras kijkt is er dan kuilvorming zichtbaar. Als u vanaf dit zijaanzicht een afbeelding maakt kunnen we de garantie in Duitsland aanvragen.

In de feedback werd geschetst dat Ravensberger matrassen niet lang meegaan. Zijn de garantieaanvragen bij ons kommer en kwel? Nee. Vanzelfsprekend hebben we regelmatig aanvragen en lossen we die naar behoren op. Vandaar dat veruit de meeste online feedback positief zijn. Als de matrassen daadwerkelijk 2/3 jaar zouden meegaan hadden we ons bestaansrecht allang verloren. Dat is gelukkig niet zo, want we zijn sinds 2004 in Duitsland actief.

* verplichte velden