Kan elk matras op iedere bedbodem worden ingezet?

Men denkt vaak dat elk matras op iedere bedbodem kan worden ingezet. Het gebruiken van een verkeerde combinatie leidt echter vaak tot problemen. Om deze reden besloten wij dit artikel te schrijven. Zoals u op de productpagina’s van onze matrassen kunt zien raden wij af onze matrassen op spiraalbodems, boxsprings, vlavrobodems en massief houten latten in te zetten. Dit scheelt ons uiteraard veel omzet, maar het is voor ons belangrijker klanten een duurzame oplossing te bieden.

Onderstaand vindt u informatie over de twee kanten van de markt. Allereerst informatie over hoe de Nederlandse en Duitse markt zijn opgebouwd, en waarom veel Nederlandse producenten matrassen maken die wel geschikt zijn voor gebruik op alle bedbodems. Tot slot de conclusies.

De uniforme Duitse markt versus de diverse Nederlandse markt
De schatting is dat in Nederland momenteel 30% boxsprings, 30% spiraalbodems, 30% lattenbodems / schotelbodems en 10% andere bedbodems worden gebruikt. De markt in Duitsland is veel uniformer. Op dit moment bestaat circa 70% van de markt uit lattenbodems en 30% uit boxsprings. Spiraalbodems worden niet verkocht in Duitsland.

In Nederland heeft Auping de spiraalbodem in 1888 ontwikkelt en vervolgens succesvol in de markt gezet. Op de spiraalbodem wordt gebruik gemaakt van een pocketveer matras met zachtere afdeklaag van bijvoorbeeld polyether, HR koudschuim, traagschuim of latex.

Het gebruik van goede lattenbodems / schotelbodems die een bepaalde tegendruk per zone bieden bestaat minder lang. De eerste kwalitatief goede lattenbodems werden door Lattoflex in 1957 op de markt gebracht, maar de écht goede lattenbodems werden pas in de jaren 90 geïntroduceerd. Op de lattenbodems werd voornamelijk gebruik gemaakt van niet overdreven dikke polyether, HR koudschuim, traagschuim of latex matrassen, vaak bestaande uit één laag.

Boxspring patentOok veel minder lang op de Nederlandse markt is de boxspring. De oorsprong van de boxspring is niet geheel duidelijk, maar volgens een patent uit 1869 kan de oorsprong in Amerika gevonden worden. In Nederland worden boxsprings sinds de jaren 80 aan het grote publiek verkocht. Een boxspring bestaat uit een bonell of pocketveer box, pocketveer of HR koudschuim matras met een afdeklaag of topdekmatras van HR koudschuim, traagschuim of latex.

De markt in Duitsland is zoals gezegd wezenlijk anders opgebouwd. Voorheen bestond de markt in Duitsland zelfs uit een nog groter deel lattenbodems. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van boxsprings. Echter is het verschil tussen deze twee combinaties overduidelijk, en is de verkoop van producten duidelijk afgebakend. De Duitse producenten houden hier derhalve ook rekening mee in hun ontwerpen. De Nederlandse producenten houden er in het ontwerp echter rekening mee dat het matras op tal van bedbodems ingezet moet worden. Hier is dus sprake van een cultuurverschil.

De combinaties
De markt is zoals gezegd opgebouwd uit twee delen, beide delen kunnen prima werken:

1. Lattenbodem / schotelbodem
Een goed verende lattenbodem of schotelbodem welk (liefst per zone) de juiste tegendruk biedt, zodat de wervelkolom in feite al juist word uitgelijnd. Vervolgens is er een schuim of latex matras nodig om de druk op het lichaam weg te nemen. De matrassen bestaan liefst uit één laag, zijn niet te dik en zeer elastisch. Het materiaal vormt zich hierdoor zeer nauwkeurig naar het lichaam, maar ook heel nauwkeurig naar de bedbodem. Om die reden is een sensitieve lattenbodem of schotelbodem welk per zone de juiste tegendruk biedt belangrijk in combinatie met deze matrassen. 

Een goede lattenbodem bestaat overigens uit een beukenhouten frame met minimaal 22 bolstaande beukenhouten latten in siliconen kappen, zodat er een veerweg wordt gecreëerd en de latten kunnen doorlopen over het frame. De onderlinge lattenafstand mag maximaal 5 cm zijn.

2. Spiraalbodem / boxspring / vlavrobodem / massief houten latten
Een bedbodem welk geen of weinig tegendruk biedt. Op deze bedbodems worden iets dikkere matrassen welk veelal opgebouwd zijn uit twee lagen gebruikt. De onderste laag is steviger en de bovenlaag wat zachter. Tevens worden er specifieke instellingen in de zone indeling en hardheid gedaan, waardoor de matrassen eenvoudig op elke bodem kunnen worden ingezet.

Door de diverse markt in Nederland kiezen ontwerpers er hier vaak voor een matras zodanig te construeren, zodat deze voor op elke bedbodem geschikt is. Dit is logisch en maakt het voor zowel de consument als verkoper makkelijker.

Conclusie
Veel matrassen, zeker die van Nederlandse makelij, zijn in te zetten op iedere bedbodem. Echter, wanneer er een dikker matras opgebouwd uit verschillende lagen wordt gebruikt vervalt de meerwaarde van een écht goede lattenbodem of schotelbodem. Het kan geen kwaad een dergelijk matras op de lattenbodem of schotelbodem in te zetten, maar in principe is dit overbodig.

Omgekeerd geldt echter dat wanneer dunnere en zeer elastische matrassen bestaande uit één laag schuim of latex, welk op een bepaalde manier qua hardheid en zone indeling ingesteld staan, ingezet worden op spiraalbodems, boxsprings, massief houten latten of vlavrobodems dit vaak tot problemen leidt. Dit omdat de benodigde tegendruk per zone vanuit de bedbodem ontbreekt. Het komt in dat geval vaak voor dat de heupen te ver in het matras wegzinken en de levensduur van het matras sneller afneemt.

Omdat wij van origine een Duitse organisatie zijn ligt onze focus sinds 2004 op goede lattenbodems en schotelbodems. Hiervoor hebben wij niet te dikke en zeer elastische HR koudschuim, traagschuim en latex matrassen ontwikkelt en op een specifieke manier ingesteld in hardheid en zone indeling.

Mocht u met uw huidige spiraalbodem, boxspring, massief houten latten of vlavrobodem willen blijven werken, en gebruik willen maken van ons assortiment, kunt u wel een combinatie maken. Daarbij kunt u denken aan een stevige dragende HR koudschuim matras en zachter topdekmatras van traagschuim, latex of HR koudschuim. Dit klinkt ingrijpend, maar hoeft helemaal niet duur te zijn. Overigens zijn wij wel bezig dikkere pocketveer matrassen te ontwikkelen welk bestaan uit twee lagen. Deze matrassen zullen komende maanden aan ons assortiment worden toegevoegd en zijn in principe op elke bedbodem inzetbaar.

Voor een passend advies kunt u uiteraard altijd bellen of de vragenlijst invullen.

* verplichte velden