Klantvraag: de betekenis van HR en SG bij matrassen?

Tijdens uw marktonderzoek naar koudschuim, traagschuim en / of latex bent u de term SG en HR hoogstwaarschijnlijk tegen gekomen. Veelal aangeduid met een getal erachter, bijvoorbeeld 'SG 50' of 'HR 60'. Veel van onze klanten vragen zich af wat het betekent.

SG staat voor soortelijk gewicht. Het betreft het aantal kilogram materiaal dat per kubieke meter in het matras wordt verwerkt. Voorbeeld: stel dat een latex blok van 1 kubieke meter (1 x 1 x 1 meter) wordt geproduceerd zou het bij een SG 50 precies 50 kilogram wegen.

HR staat voor 'high resilient', oftewel hoog veerkrachtig. Dit is een aanduiding voor een type koudschuim; HR koudschuim. Deze term is men gaan gebruiken, zodat het duidelijk is dat het gaat om het moderne polyurethaan en niet om het 'ouderwetse' polyether. In de marketing is men bij de verkoop van HR koudschuim de termen SG en HR vervolgens gaan samenvoegen. 'HR 60 matras' betekent bijvoorbeeld dat het materiaal HR (high resilient) koudschuim is en het een SG (soortelijk gewicht) van 60 heeft.

Het soortelijk gewicht is ontzettend belangrijk voor de elasticiteit van een materiaal. Hoe meer materiaal er gebruikt wordt, des te meer cellen er eigenlijk in het matras zitten. Hierdoor kan het materiaal nauwkeuriger ondersteunen als het lichaam in het materiaal wegzinkt. Een tweede belangrijk aspect is dat het soortelijk gewicht zeer bepalend is voor de levensduur van een matras.

Een veel gemaakte fout is dat men er vanuit gaat dat het soortelijk gewicht ook de hardheid van het matras bepaald. Dat is bij koudschuim en traagschuim niet het geval. De hardheid van koudschuim en traagschuim wordt compleet los van het soortelijk gewicht tijdens het productieproces ingesteld door additieven aan de vermenging van de grondstoffen toe te voegen. Hiermee wordt de sterkte van de celwanden bepaald, en kan een matras heel zacht of juist zeer stevig worden ingesteld. Het gebruik van een hoog soortelijk gewicht en het gebruik van de juiste hardheid zijn volgens ons de twee belangrijkste aspecten bij matrassen.

Latex is een uitzondering op bovenstaande. Bij latex geldt dat het soortelijk gewicht ook enige invloed heeft op de hardheid van het matras. Grotendeels wordt ook bij latex de hardheid tijdens het productieproces ingesteld, maar is ook deels afhankelijk van het soortelijk gewicht en het natuurlijke latexaandeel.

Ieder materiaal kent een bepaalde bandbreedte waarin wordt geproduceerd. HR koudschuim wordt op minimaal SG 20 en maximaal zo'n SG 70 geproduceerd. Traagschuim wordt op minimaal SG 30 en maximaal SG 90 geproduceerd. Latex wordt op minimaal SG 45 en maximaal zo'n SG 95 geproduceerd. In sommige gevallen kan voor speciale toepassingen worden afgeweken van deze bandbreedte, maar doorgaans zult u in de consumentenmarkt deze bandbreedte vinden.

Conclusie: zorg dat u bij het kopen van een HR koudschuim, traagschuim of natuur latex matras altijd werkt met een hoog soortelijk gewicht. Daarbij is het belangrijk dat er verschillende hardheden worden aangeboden, zodat op basis van onder andere uw lichaamseigenschappen en voorkeur qua hardheid de juiste keuze gemaakt kan worden.

Mocht u een advies van onze kant verlangen kunt u desgewenst de vragenlijst op deze pagina (klik hier) invullen. Wij komen vervolgens spoedig bij u terug met een uitgebreid advies.

* verplichte velden