Klantvraag: is een dik matras beter?

De meeste matrassen meten tussen de 16 en 24 centimeter dik. Er zijn echter ook matrassen van 14 centimeter of zelfs 30 centimeter te koop. De dikte welk een matras dient te hebben hangt voornamelijk af van drie factoren:
1. De bedbodem
2. De voorkeur qua hardheid
3. De lichaamseigenschappen

De bedbodem
Er zijn grofweg twee slaapcombinaties in de markt te onderscheiden:
1. Aan de ene kant van de markt zien we de goed verende lattenbodem of schotelbodem welk een bepaalde tegendruk per zone kan bieden. Door de tegendruk en het aanpassingsvermogen van de kantelende latten of onafhankelijk bewegende schotelelementen wordt de wervelkolom in feite al juist uitgelijnd. Vervolgens dient een matras enkel nog de druk op het lichaam weg te nemen. Een matras dat niet te dik is, zeer elastisch is en uit één laag bestaat verdient de voorkeur, zodat de bedbodem en matras een mooi samenspel maakt. Als het matras te dik is of uit teveel lagen bestaat komt de bedbodem niet goed tot recht. Afhankelijk van de kwaliteit van de betreffende lattenbodem/schotelbodem, voorkeur qua hardheid, lichaamseigenschappen en slaaphouding is een dikte tot circa 21 centimeter de beste oplossing in dit geval.

2. Aan de andere kant van de markt zien we bedbodems die qua ondersteuning niet of nauwelijks toegevoegde waarde bieden. Hieronder vallen spiraalbodems, vele type boxspring bodems, vlavro bodems en massief houten latten. De gehele ondersteuning dient uit het matras te komen. Dit betekent dat het matras dikker mag zijn en liefst opgebouwd is uit twee lagen. Namelijk een stevige dragende kern van pocketvering, latex of HR koudschuim. Deze laag zorgt voor de juiste tegendruk, liefst per zone. Hierop dient vervolgens een laag (eventueel in de vorm van een topdekmatras) van traagschuim, latex of HR koudschuim te komen welk de druk op het lichaam weg neemt. Afhankelijk van de voorkeur qua hardheid, lichaamseigenschappen en constructie/opbouw van het matras is een dikte van minimaal 20 centimeter aan te raden.

Voorkeur qua hardheid
Als iemand de voorkeur geeft aan een stevig matras betekent dit dat het lichaam minder ver in een matras zal wegzinken. Het aanschaffen van een dik matras heeft dan geen toegevoegde waarde, omdat het lichaam toch meer bovenop het matras zal liggen. Bij voorkeur voor een zacht matras is het omgekeerde waar. Het matras mag in dat geval eventueel iets dikker zijn, omdat het lichaam verder in het matras zal wegzinken.

De lichaamseigenschappen
Voor mensen met zeer brede schouders en / of heupen kan een iets dikker matras de voorkeur verdienen. Met een dik matras alleen zijn we in dat geval er echter nog niet(!). De zone indeling in het matras (en bedbodem) is in dat geval namelijk zeer belangrijk. Als een matras dikker is kan de producent tijdens het productieproces meer verschil tussen de zones onderling creëren, waardoor bijvoorbeeld de schouderpartij automatisch meer ruimte heeft om weg te zinken in het matras. De producent moet dit echter wel hebben aangebracht, vandaar dat het belangrijk is de kern van het matras te controleren op de zone indeling. Meer over de zone indeling in een volgende blog post.

* verplichte velden