Klantvraag: natuurlijk latexaandeel van de hevea brasiliensis rubberboom

Onlangs werd door een klant een vraag gesteld over natuurlijk latexaandeel. Zoals u wellicht weet wordt natuurlijk latexaandeel uit de hevea brasiliensis boom gewonnen. Synthetisch latexaandeel wordt geproduceerd vanuit aardolie.

Omdat de klant niet wist hoe het sap gewonnen werd vroeg zij zich af of dit niet schadelijk is voor het milieu, bijvoorbeeld als er hiervoor bomen gekapt moeten worden?

Het latexsap kan uit de hevea brasiliensis boom worden gewonnen wanneer de boom 8 jaar oud is. Vanaf dan kan tot ongeveer het 37e levensjaar latex worden gewonnen. Door kerven in de bast van de boom te maken druipt het melksap langzaam uit de boom. 

Het winnen van latexsap wordt op plantages gedaan, voornamelijk in Aziatische landen. Overigens was Sir Henry Alexander Wickham, een Britse ondekkingsreiziger, in 1876 verantwoordelijk voor het 'stelen' (hierover verschillen de meningen) van circa 70.000 zaden van deze boom in Brazilië. De boom groeide voorheen alleen in Zuid-Amerika. De zaden zijn daarna in Aziatische en Afrikaanse landen terecht gekomen. Na het 37e levensjaar worden de bomen gekapt en het hout gebruikt in de meubelindustrie. Omdat de plantages een lange termijn doelstelling hebben zorgen zij dat op het moment van het kappen van de boom er al een 8 jaar oude boom voor in de plaats is gekomen. Op deze manier kan op een duurzame en constante manier latex worden gewonnen. Hevea brasiliensis houten meubelen zijn dan ook een ecologisch verantwoorde producten.

Hieronder vindt u een afbeelding. U ziet hier drie glazen flessen. Het kleinste flesje bevat de hoeveelheid latexsap dat in één dag is gewonnen, het middelste flesje bevat de hoeveelheid gewonnen latexsap na één week en de grootste fles bevat de hoeveelheid gewonnen latexsap na één maand. U snapt dat het winnen van latexsap een kostbare aangelegenheid is en dat matrassen met een 100% natuurlijk latexaandeel (Ergo-Natura 100Talalay en natuurlatex topdekmatras) derhalve duurder zijn dan matrassen met ook synthetisch latex erin verwerkt. Overigens kwamen wij er na het maken van de afbeelding achter dat de werkbank op de afbeelding Hevea brasiliensis hout is.

 

* verplichte velden