Medische, A, B of C kwaliteit HR koudschuim matrassen?

 Een veelgestelde vraag is of ons schuim medische, A, B of C kwaliteit betreft.

Naar mijn idee mag een schuim medisch worden genoemd, wanneer het CE markering klasse 1 (93/42/EEG) heeft. Dit betekent dat het aangemerkt wordt als medisch hulpmiddel en in de zorg kan worden ingezet. Daarnaast valt het dan onder een ander belastingtarief (6%). Veel zorginstellingen zullen bij het doen van een aanbesteding voor de inkoop van matrassen de CE marketing klasse 1 verplichten. Het voeren van deze markering geeft echter consequenties in het ontwerp van het matras en geeft bepaalde eisen. En deze consequenties en eisen dragen niet direct bij aan het ontwerpen van een zo comfortabel mogelijk matras voor de consumentenmarkt.

Wat betreft A, B of C kwaliteit: dit bestaat wel en niet. Het bestaat wel, omdat er uiteraard grote kwaliteitsverschillen zitten tussen schuimen. Er bestaat echter geen regelgeving of certificatie. Een producent in bijvoorbeeld Turkije, met verouderde apparatuur, minder ervaren laboranten en een minder goed recept zal een kwalitatief minder goed schuim produceren. Deze producent zal natuurlijk niet op het schuim een label plakken met 'C-kwaliteit', om de eenvoudige reden dat dit niet hoeft. Het zou het er voor klanten wel een stuk makkelijker op maken, maar helaas is dat niet het geval.

Wij werken voor onze HR koudschuim matrassen samen met Kabelwerken Eupen (https://www.eupen.com/foam/ - België), CT Formpolster (https://www.ct-formpolster.de/ - Duitsland) en Veenendaal Schaumstoffwerken (https://www.veenendaal.gmbh/en/ - Duitsland). Naar mijn mening is Kabelwerken Eupen de beste schuimproducent in Europa. Zij hebben moderne apparatuur, goede laboranten en een goed recept in handen om een mooi schuim te kunnen produceren. Dat zien we terug in de SAG-factor.

Het is voor consumenten een hele studie om erachter te komen wat een goed HR koudschuim matras is. Let er bij de aanschaf van een HR koudschuim matras in ieder geval op:
- Waar en door wie is er geproduceerd?
- Wat is het soortelijk gewicht?
- Is het matras verkrijgbaar in verschillende hardheden?
- Welke dikte heeft het matras?
- Met welke bedbodem kan het matras gecombineerd worden?
- Is de tijk afritsbaar en wasbaar op 60 graden?
- Welke certificaten heeft het matras?

Voorop staat: in theorie kan ieder materiaal de juiste ondersteuning bieden, zo lang er gewerkt wordt met veel materiaal + de juiste hardheid. Ieder materiaal heeft echter bepaalde karakteristieken en voor- en nadelen, waardoor afhankelijk van de situatie bepaalde materialen de voorkeur kunnen verdienen.

* verplichte velden