Voeg tussen twee matrassen - deel 1: lattenbodems

Bij de aanschaf van een nieuw matras krijgen wij vaak van klanten te horen dat zij naar een tweepersoons matras willen overstappen, vanwege ‘die vervelende voeg tussen de matrassen’. De voeg / naad / gleuf / rand tussen twee matrassen wordt echter vaak door andere factoren enorm versterkt, waardoor dit hinderlijk wordt. Een tweepersoons matras is prima, maar schaf deze niet blind aan en doe eerst onderzoek naar de oorzaak van het huidige probleem. Op basis daarvan kunt u een duurzame oplossing samenstellen.

Deel 1: lattenbodems
Er zijn bij gebruik van lattenbodems twee oorzaken welk een voeg tussen de matrassen versterken:
Oorzaak 1. Het matras kan niet in een ledikant / bedkast wegzinken en ligt 'bloot'. Als u in het midden van het bed ligt kunnen de matrassen hierdoor wegschuiven. Als het matras minimaal 4 centimeter in een bedkast / ledikant kan wegzinken zal het niet kunnen wegschuiven.

Oorzaak 2. Indien de lattenbodems geen veerweg in het midden van het bed hebben kan dit kuilvorming veroorzaken en / of een voeg tussen twee matrassen versterken. Dit komt helaas zeer vaak voor. Onderstaand ziet u drie afbeeldingen. Op de eerste twee afbeeldingen ziet u twee handmatig verstelbare en vlakke lattenbodems naast elkaar. De latten zijn echter aan de binnenkant van het frame gemonteerd. Hierdoor is er een ruimte van circa 6/10 centimeter in het midden van het bed niet ondersteund. Hetzelfde geldt als de latten op het frame zijn gemonteerd. Dit zal erin resulteren dat het matras geen tegendruk ontvangt en de levensduur van het matras sneller kan afnemen. Daarnaast versterkt dit de voeg tussen twee matrassen enorm.

Let op: een tweepersoons matras staat er niet voor garant dat een voeg wordt weggewerkt op deze lattenbodems. In dat geval zult u in het midden van het bed ten eerste een slechtere ondersteuning genieten en kan door het sterker comprimeren van het matras in het midden van het bed kuilvorming ontstaan.

Op de derde en vierde afbeelding ziet u onze MediMed beukenhouten lattenbodem. De siliconen kappen zijn aan de binnenkant van het frame geplaatst en stijgen boven het frame uit. De bolstaande latten zijn vervolgens in de rubberen kappen opgehangen. Dit zorgt dat de latten over het frame heen kunnen lopen en er voldoende veerweg is. Bij gebruik van twee lattenbodems naast elkaar kunnen de latten mooi in elkaar overlopen en heeft ook het midden van het bed een veerweg. Hierdoor wordt het gehele matrasoppervlakte goed ondersteund. Dit resulteert in de juiste ondersteuning, betere levensduur van het matras en niet of nauwelijks hinder van een voeg tussen twee losse matrassen.

* verplichte velden