Voeg tussen twee matrassen - deel 2: boxsprings

Bij de aanschaf van een nieuw matras krijgen wij vaak van klanten te horen dat zij naar een tweepersoons matras willen overstappen, vanwege ‘die vervelende voeg tussen de matrassen’. De voeg / naad / gleuf / rand tussen twee matrassen wordt echter vaak door andere factoren enorm versterkt, waardoor dit hinderlijk wordt. Een tweepersoons matras is prima, maar schaf deze niet blind aan en doe eerst onderzoek naar de oorzaak van het huidige probleem. Op basis daarvan kunt u een duurzame oplossing samenstellen. In dit deel gaat het over boxsprings, deel 1 over lattenbodems vindt u op deze pagina (klik hier).

Deel 2: boxsprings
Hieronder vindt u allereerst de vier verschillende combinaties waar een goede boxspring uit bestaat:


Er zijn bij gebruik van boxsprings drie oorzaken welk een voeg tussen de matrassen versterken:

Oorzaak 1. Er worden twee losse matrassen op de boxspring gebruikt, waardoor deze kunnen verschuiven. Als u in het midden van het bed ligt kan door druk het matras naar buiten schuiven. Een topdekmatras van minimaal 7 centimeter dik kan dit voorkomen.

Oorzaak 2. Vaak wordt er op de boxspring gebruik gemaakt van pocketvering matrassen. Bij pocketvering matrassen wordt gewerkt met veren. De veren worden aan de boven- en onderkant vaak afgedekt met bijvoorbeeld een schuim of latex laag om te zorgen voor comfort. Echter wordt ook aan de randen gewerkt met koudschuim of polyether, omdat de veren omrand moeten worden (zie onderstaande afbeelding). Vaak kiezen producenten ervoor met een goedkoper koudschuim of polyether te werken om kosten te besparen. Hierdoor kan bij twee pocketvering matrassen naast elkaar het midden van het matras uit polyether of koudschuim bestaan. Als dit materiaal een lager soortelijk gewicht (kilogram materiaal per kubieke meter) heeft zal de levensduur snel worden aangetast en kan, ook al wordt een topdekmatras gebruikt, kuilvorming ontstaan. Een omranding van schuim is prima, maar dient derhalve wel een hoog soortelijk gewicht te hebben.

Oplossingen voor bovenstaand probleem zijn er gelukkig. Helaas zijn deze oplossingen wel prijzig en daardoor veelal te vinden bij de duurdere merken.
1. Gebruk maken van een stalen band (zie onderstaande afbeelding) om de pocketveren bij elkaar te houden. Hierdoor bestaat het gehele ligoppervlakte, ook bij twee pocketvering matrassen naast elkaar, uit pocketveren.
2. Gebruik maken van 'hand side stitching' (zie onderstaande afbeelding). Hierbij worden de veren middels een speciale en arbeidsintenstieve methode aan de tijk (matrashoes) genaaid, waardoor een afdeklaag van schuim niet nodig is. Nadeel is dat de tijk (matrashoes) hierdoor niet afritsbaar is en deze derhalve niet gewassen kan worden. Op het gebied van hygiëne is dat een nadeel.

  
Oorzaak 3. De boxspring bodems die geproduceerd worden behoren eigenlijk goede veren erin verwerkt te hebben. Aan de randen wordt hierbij veelal gewerkt met schuim en / of houten afdekking. Er bestaan ook boxsprings welk bestaan uit een houten plaat met een lap stof eroverheen of met dunne afdeklaag van goedkoop polyether of koudschuim, maar dit zou in onze ogen geen boxspring genoemd mogen worden. Bij twee boxspring onderstellen naast elkaar kan wederom hetzelfde probleem ontstaan als bij oorzaak 2. Namelijk dat het midden van het bed niet uit veren bestaat. Dit is logisch en geen werkelijk probleem, omdat de matrassen op de boxspring onderstel zorgen voor verend vermogen en comfort. Vandaar dat de combinatie van matras en / of topdekmatras op een boxspring onderstel ook zo dik is. Echter zien wij vaak dat te dunne matrassen en / of topdekmatrassen worden ingezet, waardoor het boxspring onderstel meer 'om de hoek komt kijken'. Hierdoor wordt het midden van het bed meer aangetast en gaat de levensduur sneller achteruit. Zelfs bij een tweepersoonsmatras op een slechte boxspring bodem kan het probleem in het midden van het bed doorwerken.

* verplichte velden