Wat is de HR-waarde, SG-waarde en de SAG-factor?

Wij kregen van klanten de vraag wat de HR-waarde van onze schuimen is, aangezien ze online gelezen hebben dat dit iets anders is dan de SG-waarde. Waar deze klanten eigenlijk naar op zoek zijn is de SAG-factor.

HR staat voor High Resilient (hoog veerkrachtig). SG staat voor soortelijk gewicht (aantal kilogram materiaal per kubieke meter - de densiteit). In de marketing is men dit gaan samenvoegen, waardoor er bijvoorbeeld HR40, HR50, HR55 of HR60 wordt gecommuniceerd. Dit betekent niets meer dan dat er een HR koudschuim wordt gebruikt met een soortelijk gewicht van bijvoorbeeld 50.

Een hoog soortelijk gewicht is belangrijk, omdat dit betekent dat er meer cellen in het schuim zitten. Daardoor is het schuim elastischer en duurzamer. Het soortelijk gewicht staat overigens los van de hardheid. De hardheid kan door de schuimproducent tijdens productieproces worden ingesteld. Vandaar dat wij bijvoorbeeld ons Struktura-MED 60 matras (SG 60) in de hardheid H 2, 3 en 4 aanbieden.

Volgens enkele klanten die online informatie hadden opgezocht zou de HR-waarde iets anders zijn dan de SG-waarde, en iets moeten vertellen over de comfort van het schuim. Waar deze klanten eigenlijk naar op zoek zijn is de SAG-factor. De SAG-factor is de verhouding tussen de kracht die nodig is om de matraskern 65% in te drukken en de kracht die nodig is voor een indrukking van 25%. Hoe hoger de factor, hoe beter de matras(kern) het lichaam ondersteunt. Matrassen met een goede SAG-factor voelen in eerste instantie zacht aan maar bieden toenemende weerstand bij verdere indrukking.

Hieronder de SAG-factor van de Ergo-MED 70. Ons HR koudschuim matras met een SG70:
Ergo-MED 70 (SG70) - hardheid H 2 - SAG-factor 3,00
Ergo-MED 70 (SG70) - hardheid H 3 - SAG-factor 3,12
Ergo-MED 70 (SG70) - hardheid H 4 - SAG-factor 3,14

Polyether matrassen hebben meestal een SAG-factor van tussen de 1 en 2. HR koudschuim heeft een SG-factor van meestal tussen de 2 en 3. Latex matrassen hebben meestal een SAG-factor van tussen de 3 en maximaal 5. Traagschuim kan niet worden gemeten, omdat dit materiaal (deels) op lichaamswarmte en niet enkel druk reageert.

Latex scoort in eerste instantie dus beter dan HR koudschuim. Omdat het oppervlak van HR koudschuim echter nog kan worden ingesneden voor de zone indeling, wordt het oppervlak ook wat elastischer, waardoor dit weer iets opheft. Latex kan wegens de gesloten celstructuur niet worden ingesneden.

Voorop staat: in theorie kan ieder materiaal de juiste ondersteuning bieden, zo lang er gewerkt wordt met veel materiaal + de juiste hardheid. Ieder materiaal heeft echter bepaalde karakteristieken en voor- en nadelen, waardoor afhankelijk van de situatie bepaalde materialen de voorkeur kunnen verdienen.

* verplichte velden