Garantie

1. Algemene Bepalingen

Op onze matrassen, lattenbodems en beddengoed bieden we een uitgebreide garantie, die hieronder wordt beschreven. De wettelijk vastgelegde rechten van onze klanten worden hierdoor niet beïnvloed.

De fabrieksgarantie op onze matraskernen en onze garantie op de lattenbodems bedraagt 10 jaar vanaf de datum van aankoop. Voor onze tijken is de garantie 5 jaar. De garantieperiode voor beddengoed bedraagt 3 jaar vanaf de datum van aankoop. De garantie op motoren van de elektrisch verstelbare latten- en schotelbodems bedraagt 3 jaar.

Let op: u dient na ontvangst van het matras de tijk (deels) af te ritsen, om de matraskern te controleren op mankementen (scheuren). In geval er naderhand namelijk aan het licht komt dat de kern gescheurd is, kan niet meer worden bepaald of dit gaandeweg het gebruik (bijvoorbeeld door een verhuizing of het omkeren en / of omdraaien) tot stand is gekomen. Mocht twee maanden of later na ingebruikname van het matras een scheur ontdekt worden, kunnen wij hier helaas geen garantie op aanbieden. Wel kunnen wij u helpen bij het repareren van het probleem.

Onderdeel van onze garanties is dat de door ons vervaardigde matrassen en de door ons aangeboden lattenbodems gedurende de garantieperiode vrij van productiefouten of mankementen en/of storingen blijven die zich voordoen door rechtmatig gebruik.

Indien het matras, de lattenbodem of het beddengoed een defect vertoond zal deze gerepareerd of omgeruild worden. De garantieperiode wordt door een reparatie of vervanging niet verkort of verlengd. 

Wanneer het matras, de lattenbodem of het beddengoed in uw ogen een defect vertonen zullen wij de situatie in kaart brengen door enkele vragen te stellen en eventueel afbeeldingen verzoeken te maken. Enkel door de situatie goed in kaart te brengen kunnen wij een duurzame oplossing vinden.

In geval na inventarisatie van de situatie door Ravensberger Matratzen GmbH wordt vastgesteld dat de oorzaak van het defect onduidelijk is, waardoor het omruilen of repareren geen lange termijn oplossing biedt, houdt Ravensberger Matratzen GmbH zich het recht voor het retourneren dringend te adviseren.

De klant mag desgewenst van het advies afwijken en in geval er sprake is van garantie, maar Ravensberger Matratzen GmbH het advies geeft te retourneren, toch een omruiling aanvragen. In dit specifieke geval komt de garantie na het in orde maken van de omruil te vervallen, aangezien Ravensberger Matratzen GmbH na het inventariseren van de situatie de oorzaak niet heeft kunnen achterhalen en een ander advies van mening is. Immers, indien de oorzaak van het probleem niet duidelijk werd is de kans groot op herhaling van het probleem.

In geval de klant wegens een veranderde situatie, ontdekking of medische aangelegenheid niet meer terecht kan op een product kan na de 30 dagen proefslapen geen aanspraak worden gemaakt op het ruilen of retourneren. Een veranderde situatie kan bijvoorbeeld inhouden het toenemen of afnemen van lichaamsgewicht, allergieën, intoleranties of een advies van een medisch expert. Voorbeeld 1: de klant slaapt met een lichaamsgewicht van 90 kilogram op de hardheid H 3 (75 - 120 kilogram). Wegens afname in lichaamsgewicht naar 60 kilogram is de hardheid H 2 (45 - 80 kilogram) beter van toepassing. De klant kan buiten de 30 dagen geen aanspraak maken het product om te ruilen. Voorbeeld 2: de klant heeft ontdekt allergisch te zijn voor een specifieke grondstof in het product. De klant kan buiten de 30 dagen geen aanspraak maken het product om te ruilen of te retourneren.

Garant staat de heer Dieter Wüllner van Ravensberger Matratzen GmbH, Rudolf-Diesel-Straße 3 D-32339 Espelkamp, Duitsland. Voor onze fabrieksgarantie is het Duitse recht van toepassing, in samenhang met het “verdrag der Verenigde Naties inzake internationale koopovereenkomsten” (CISG).

 

2. Fabrieksgarantie op matrassen (matras en tijk)

 • Wij gebruiken voor onze HR koudschuim en traagschuim matrassen uitsluitend hoogwaardige HR koudschuim en visco-elastische traagschuim geproduceerd door CT-Formpolster, Kabelwerken Eupen en Eurofoam. Al onze schuimen zijn onderhevig aan de richtlijnen van de Vereniging van Polyurethaanschuim Industrie e.V. (VWI). In het bijzonder de artikelen 01 richtlijnen voor kwaliteit en mileu, artikel 10 productomschrijving van polyeruthaan (pur)schuim en artikel 35 kwaliteitsmanagement.
Orthopedisch koudschuim matras
Foto: Ravensberger® Matrassen
     
 
Om de 10 jaar garantie te kunnen aanbieden werken wij enkel met de best mogelijke gecertificeerde materialen. Om aanspraak te kunnen maken is het belangrijk dat u het matras rechtmatig gebruikt. Dit houdt kort gezegd in dat u er alles aan doet om defecten te voorkomen. De belangrijkste aspecten hierbij zijn:
1. U dient gebruik te maken van de voor u juiste hardheid.
2. U dient gebruik te maken van de juiste bedbodem. Dit onderwerp wordt sterk onderschat. Klik hier om te ontdekken op welke ondergrond onze matrassen kunnen worden ingezet en waarom dit zo belangrijk is.
3. U dient het matras om de maand om te keren en / of draaien.
4. U hanteert een goed slaapkamerklimaat en probeert vochtophoping in of op het matras te voorkomen.
 
     
 • De maximale vervorming, die volgens de richtlijnen van de Duitse schuimindustrie wordt toegelaten, is 10 % bij een stresstest waarbij 85.000 belastende bewegingen worden nagebootst. Als onderdeel van onze fabrieksgarantie op matrassen garanderen wij dat onze HR koudschuim en traagschuim matrassen deze maximale vervorming niet mogen overschrijden.
 • Onze fabrieksgarantie gaat verder die van de Duitse schuimindustrie en garandeert u dat, binnen de garantieperiode, onze HR koudschuim en traagschuim matrassen bestand zijn tegen vervormingen zoals kuilvorming en doorzakking van de matraskern.
 • Voor onze latex matrassen gebruiken wij uitsluitend hoogwaardige latexkernen van de producent Latexco. Onze Vita Talalay® latex matrassen laten wij produceren door Radium Foam®. De garantieperiode en voorwaarden voor onze latexmatrassen zijn gelijk aan die van onze schuimmatrassen.
 • Onze fabrieksgarantie op matrassen geldt enkel voor matrassen die in Nederland, België, Duitsland en Europa gekocht en gebruikt worden door de eerste eigenaar.
7-zone Natuur latex matras
Foto: Ravensberger® Matrassen

3. Garantie op lattenbodems

 • Wij garanderen de mechanische stabiliteit van onze lattenbodems voor een periode van 10 jaar vanaf de datum van aankoop. Daarnaast garanderen wij voor dezelfde periode het prestatievermogen van de latten en/of schotelelementen van onze lattenbodems en schotelbodems.
 • Onze garantie op lattenbodems en schotelbodems wordt gedekt door de fabrieksgarantie van één van onze toeleveranciers. In geval van een kapot onderdeel (bijvoorbeeld een lat) zal deze in eerste instantie worden verstuurd. Mocht u, ondanks dat reparatie door middel van één of meerdere onderdelen mogelijk is, de lattenbodem in geheel omruilen vragen wij hiervoor een bijdrage van 50 euro.
 • De garantie op de motoren bij de elektrisch verstelbare latten- en schotelbodems bedraagt 3 jaar volledige garantie.
Duo-Med vast en verstelbaar
Foto: Ravensberger® Matrassen

4. Garantie voor beddengoed

 • Het beddengoed heeft een garantie van 3 jaar, vanaf de datum van aankoop.
 • Onze garantie voor beddengoed dekt de algemene productkwaliteit, de kwaliteit van de afwerking, de wasbaarheid van het product volgens het merk Centa-Star en de werkzame onderdelen zoals weergegeven in de productbeschrijving.
 • De klant kan binnen de garantieperiode aanspraak maken op navulling voor het product. Hierbij kan de klant kiezen uit een navulling, om de mogelijke gebreken te verhelpen. De overige wettelijke rechten worden ook gehandhaafd tijdens de garantieperiode.
Donzen dekbed
Foto: Ravensberger® Matrassen

Zoetermeer, 01.04.2012