Polyol in de HR koudschuim matrassen?

Wij krijgen de laatste tijd veel vragen over het aandeel polyol in onze HR koudschuim matrassen, omdat klanten online gelezen hebben dat dit belangrijk is.

Er zijn drie hoofdbestanddelen bij de productie van HR koudschuim. Polyol, TDI of MDI en water. Daarnaast worden additieven ingezet om bepaalde eigenschappen aan het schuim mee te geven. Iedere schuimproducent probeert een zo goed mogelijk schuim te produceren. Schuimproducenten met moderne apparatuur en goede laboranten slagen hier uiteraard beter in.

Ons Ergo-MED 70 (SG 70) HR koudschuim matras wordt door Kabelwerken Eupen (https://www.eupen.com/foam/) geproduceerd. De Struktura-MED 60 wordt door CT Formpolster (https://www.ct-formpolster.de/) geproduceerd en de Komfort-SAN 50 en Orthopedische worden door Veenendaal Schaumstoffwerken (https://www.veenendaal.gmbh/en/) geproduceerd.

Kabelwerken Eupen en CT Formpolster hebben aangegeven dat de hoeveelheid polyol belangrijk is, maar de kwaliteit hier zeker niet alleen van afhangt, aangezien er veel meer additieven zijn de juist gedoseerd moeten worden. Daarnaast hangt de kwaltieit sterk af van de hoogwaardigheid van alle grondstoffen en additieven en de correcte waaborging van het complete productieproces.

De exacte verhouding polyol zal niet worden prijsgegeven, want is fabrieksgeheim, aldus Kabelwerken Eupen en CT Formpolster. Maar in de regel wordt er bij een kwalitatief goed schuim +/- ⅔ polyol gebruikt. CT Formpolster merkte daarbij op dat het sowieso beter is te kijken naar het soortelijk gewicht. Want hoe meer materiaal er wordt gebruikt, des te meer polyol er ook wordt ingezet. HR koudschuim wordt op minimaal zo'n SG 20 en maximaal zo'n SG 70 geproduceerd. Wij produceren vanaf SG 40 tot SG 70.

Naar onze mening is Kabelwerken Eupen overigens de beste schuimproducent in Europa. De meest moderne apparatuur, ervaren laboranten en een goed recept om een mooi schuim te produceren.

Voorop staat: in theorie kan ieder materiaal de juiste ondersteuning bieden, zo lang er gewerkt wordt met veel materiaal + de juiste hardheid. Ieder materiaal heeft echter bepaalde karakteristieken en voor- en nadelen, waardoor afhankelijk van de situatie bepaalde materialen de voorkeur kunnen verdienen.

* verplichte velden